Az igazi tea útján

Sokat olvashatunk a zöld tea vagy a fehér tea jótékony hatásairól. Biztosan sokan ti is fogyasztjátok ezeket. Viszont a mai világban nem minden igaz, amiről azt gondoljuk, hogy igaz, és sajnos nem minden tea igazi tea, amit megveszünk.

Nálunk kb. 2022 tavaszán kezdődött a szenvedély a kínai teák iránt. Ekkor már többször kóstoltunk igazi Puer teát, de az „áttörést” az jelentette, hogy az egyik tanárunk rendezett egy teaszemináriumot, ahol beszélt a teák fajtáiról, eredetéről, és többféle tea kóstolására is volt lehetőség. Hirtelen úgy éreztük, hogy hihetetlen, hogy eddig nem ismertük ezt a fantasztikus, meditatív, de mégis izgalmas világot. Rögtön bevásároltunk egy teaházban 4-5 féle igazi teából.

Csak azt hívjuk valódi teának, ami a camellia sinensis (kínaiul: 山茶树) cseréjéről származik. Azaz a tea nem fű. Minden mást, amit leöntünk forró vízzel, és úgy fogyasztjuk, azt „forrázatnak” nevezzük.

A kínai teának 6 változata létezik. Ezek a fehér tea (白茶), sárga tea (黄茶), zöld tea (绿茶), wu long tea (乌龙茶), vörös tea (红茶), fekete tea (黑茶). Ez egyfajta sorrend is a teák között arra vonatkozóan, hogy mennyire oxidált vagy fermentált egy teafajta. A fehér tea a legkevesebb „piszkálódáson” megy keresztül; leszedés után nem pirítják, hanem enyhén hideg, száraz helyre teszik. Sárga teát már pirítják. Zöld teát pirítják, forró levegővel szárítják, sodort oxidálatlan. A wu long tea nagyon jól kiegyensúlyozott; se nem zöld, se nem túl fekete. Több az oxidáció, de nincsen fermentáció. Vörös teát hívják nyugaton fekete teának; dehidratált, oxidált, összemorzsolt, enyhén fermentált. Fekete tea erőteljesen oxidált, készítése során a leveleket gyúrás után vízzel locsolják meg, majd kiszárítják. Híres fekete tea fajta a Puer 普洱茶. A Puer tea segít az egészség megőrzésében, különösen az emésztést segíti. Két fajtája ismeretes: sheng és shu. A sheng fajtát sütés után napoztatással állítják elő, a shu fajtára vizet locsolnak, és erjedni hagyják. Szokták ezt a teát „örök élet teának” nevezni. Még az orosz író, Lev Tolsztoj is megemlíti a Puer teát a Háború és béke című regényében.

A kínai teakultúrában találkozhatunk emblematikus eszközökkel, mint pl. a teatálca, yixing kanna, gaiwan vagy a „teaszent”.

A folyamat egy meditatív, spirituális tevékenység is egyben, amely semmiben sem hasonlít arra, hogy gyorsan valamit leöntök forró vízzel. A lehető legtisztábban jelképezi a kínai őskultúra alapérzését: a természet és az ember egységét. Nemcsak szomjoltásra, hanem a teával tudjuk segíteni az emésztést, illetve frissek, egészségesek maradhatunk.

Tea kóstoló programjainkon a részt vevők megkóstolhatják és megismerkedhetnek az igazi kínai teakultúrával.